Naturalny, dobry cukier

cukier

cukierNajwiększym nałogiem dzisiejszego świata, oprócz powszechnie znanych używek, jest cukier. Batoniki, słodkie napoje, różnego rodzaju desery i przekąski są dla niektórych osób nieodłącznym składnikiem codziennej diety. To szybki zastrzyk energii, który działa od razu po spożyciu i stanowi rodzaj paliwa, którym usiłujemy zmusić swój organizm do pracy. Niestety cukier pochodzący z tego typu produktów jest tylko krótkotrwałym sposobem na podładowanie baterii.

Znużenie senność, brak sił i apatia są częstymi sygnałami spadku poziomu cukru we krwi. Właśnie wtedy sięgamy po słodką przekąskę, ale czasami robimy to z przyzwyczajenia. Takie zachowanie przyzwyczaja nasz mózg i organizm, do tego, że stale dostarczamy mu węglowodanów. Kiedy nagle odcinamy ich dopływ – czujemy się źle. Są to objawy podobne do uzależnienia, można jednak walczyć z tymi złymi nawykami bez dużych wyrzeczeń.

Szczególnie powinniśmy uważać na to, co jedzą dzieci – nadmiar cukru może spowodować nie tylko próchnice i psucie się zębów, ale poważniejsze schorzenia np. cukrzycę. Oczywiście rezygnacja ze słodkości często graniczy z cudem, dlatego można stosować wartościowsze zamienniki. Nasz serwis obiadowy powinien służyć również do podawania deserów takich jak słodkie owoce – banany, mango, truskawki czy maliny. Oprócz fruktozy – cukru owocowego, zawierają również witaminy. Możemy od czasu do czasu pozwolić sobie na lody. Najlepiej sporządzone na sposób domowy.

Kiedy przyrządzamy je sami, mamy pewność, że składniki są świeże i pełnowartościowe. Lody w sklepowych zamrażalnikach często tworzone są ze sproszkowanych jaj i mleka. W domu, nasze dziecko i my, możemy cieszyć się tym świeżym deserem. Tym bardziej, że nie zawiera sztucznych barwników i przede wszystkim jest dużo smaczniejszy. Cukier powinien stanowić tylko niewielką część naszej diety – nie rezygnujmy z niego całkowicie, ale pamiętajmy, że nadmiar może nam zaszkodzić!

Dom i ogród

Jak wykorzystać odpady organiczne w ogrodzie?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna dostrzegać wartość odpadów organicznych. Zamiast je wyrzucać, możemy je wykorzystać, aby poprawić zdrowie naszych roślin i jakość gleby w ogrodzie. W tym artykule przedstawimy techniki kompostowania oraz inne metody recyklingu odpadów, które przekształcą je w cenne zasoby dla Twojego ogrodu. Dlaczego odpady organiczne są ważne? Odpady organiczne, takie […]

Read More
warzywa
Dom i ogród Kuchnia

Roślinożercy i ich potrzeby

Większość z nas to mięsożercy. Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie obiadu, który nie składałby się z kawałka mięsa. Chętnie wrzucamy na patelnie właśnie ten rodzaj produktu. O ile jest to produkt chudy, i nie codziennie jest to golonka czy czerwone mięso, możemy bez obaw się nim zajadać. Szczególnie popularny jest drób – najwięcej go […]

Read More
Dom i ogród

Podwyżki artykułów budowlanych

Od stycznia tego roku poszły w górę ceny artykułów z różnych branż. O średnio 10 % podrożały artykuły spożywcze, przede wszystkim czekolady i produkty czekolado podobne. Wkrótce mają jeszcze podrożeć kosmetyki. Poszybowały w górę również artykuły budowlane.

Read More